Sätt ljus på träd och buskar ?>

Sätt ljus på träd och buskar

Nu råder högsäsong för alla trädgårdsälskare. Växter ska planteras, rabatter rensas och altaner tvättas. Kanske står också ljussättning av trädgården på agendan. Här bidrar vi med lite inspiration. Håll till godo!

11

Exempel 1: Genom att belysa tallen som reser sig i bakgrunden mellan huskropparna leder man blicken in i skogen och skapar nyfikenhet. Färgerna i tallens yviga krona förstärks med ett kallt ljus som lockar fram dess blågröna toner. Mot stammen och grenverket riktas ett varmt ljus som tar fram den gyllene färgtonen och får trädet att bli nästan självlysande. 

skogsbrynet1
Vi belyste tallen med en strålkastare med varmtonat ljus på stammen. Två strålkastare med vitt ljus belyser kronan för att lyfta fram de gröna tonerna.

 

 

 

 

 

 

 

 

129

Exempel 2: Kvällens vackraste stund är den blå timmen, när dag sakta övergår till kväll och innan det är helt mörkt. Vi härmar den blå timmen med ljussättning och får den att dröja sig kvar hela natten. I bakgrunden har vi lagt ett nästan överdrivet starkt blått ljus, medan vi accentuerat ormbunken med ett varmtonat ljus som skapar kontraster. Resultatet blir en slående vacker tavla när vi tittar ut genom fönstret.

skogsbrynet2
En spotlight med blåtonat ljus belyser växtligheten i bakgrunden. Ormbunken i förgrunden är belyst med en ensam smalstrålande spotlight, monterad uppe i trädet. Det blå ljuset i bakgrunden får ormbunken att framträda mycket tydligt och genom att de olika ljusfärgerna förstärker varandra upplevs den nästan som orange. Vi kan också välja att plocka bort det blå ljuset och endast belysa ormbunken. På så vis får vi den att framstå som ett betydelsefullt litet objekt i det omgivande mörkret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

151 (2)

Exempel 3: Den lilla eken är belyst med ett varmt ljus som tar fram de varma tonerna i de gulnade bladen och får dem att lysa.

skogsbrynet3
Ljuset riktas underifrån från två olika håll, vilket gör att hela trädet uppfylls av ljus.

 

 

 

 

 

 

 

70

Exempel 4: En ljussättning kan varieras så att den fungerar året om. Den här bilden är tagen på hösten och vi har blandat varmt och kallt ljus för att få variation. De gula höstlöven på klätterhortensian är belysta med varmtonat ljus, medan de kala grenarna på vildvinet lyfts fram av ett kallt ljus. När växterna bär löv gör vi tvärtom. Vildvinet med sina röda toner belyses med varmt ljus så att den glöder, och hortensian belyses med kallt ljus för lyfta fram grönskan. De olika effekterna uppnår vi genom att antingen byta lampor efter säsong eller genom att förse dem med olika filter.

Mikael4
I det stora buskaget har vi satt en smalstrålande spotlight som fått ett gult färgfilter för att ge extra höstig ton åt löven på marken.
Mikael5
Två bredstrålande spotlights belyser det stora buskaget med varmtonat ljus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikael6
Det lilla buskaget är belyst av en spotlight med kallt ljus, för att framkalla en blek ton. I det här fallet har armaturerna med jordspett placerats två meter framför väggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_6463

Exempel 5: Vinbärsbuskaget bakom plommonträdet är belyst med kallt ljus. På denna bilden har vi belyst trädet med varmtonat ljus bakifrån.

DSC_6466

Den här bilden visar trädet när det belyses från sidorna av två armaturer som försetts med röda filter. 

 

Comments are closed.