Sätt ljus på träd och buskar
Nu råder högsäsong för alla trädgårdsälskare. Växter ska planteras, rabatter rensas och altaner tvättas. Kanske står också ljussättning av trädgården på agendan. Här bidrar vi med lite inspiration. Håll till godo!
Exempel 1: Genom att belysa tallen som reser sig i bakgrunden mellan huskropparna leder man blicken in i skogen och skapar nyfikenhet. Färgerna i tallens yviga krona förstärks med ett kallt ljus som lockar fram dess blågröna toner. Mot stammen och grenverket riktas ett varmt ljus som tar fram den gyllene färgtonen och får trädet att bli nästan självlysande.

Exempel 2: Kvällens vackraste stund är den blå timmen, när dag sakta övergår till kväll och innan det är helt mörkt. Vi härmar den blå timmen med ljussättning och får den att dröja sig kvar hela natten. I bakgrunden har vi lagt ett nästan överdrivet starkt blått ljus, medan vi accentuerat ormbunken med ett varmtonat ljus som skapar kontraster. Resultatet blir en slående vacker tavla när vi tittar ut genom fönstret.

Exempel 3: Den lilla eken är belyst med ett varmt ljus som tar fram de varma tonerna i de gulnade bladen och får dem att lysa.

Exempel 4: En ljussättning kan varieras så att den fungerar året om. Den här bilden är tagen på hösten och vi har blandat varmt och kallt ljus för att få variation. De gula höstlöven på klätterhortensian är belysta med varmtonat ljus, medan de kala grenarna på vildvinet lyfts fram av ett kallt ljus. När växterna bär löv gör vi tvärtom. Vildvinet med sina röda toner belyses med varmt ljus så att den glöder, och hortensian belyses med kallt ljus för lyfta fram grönskan. De olika effekterna uppnår vi genom att antingen byta lampor efter säsong eller genom att förse dem med olika filter.



Exempel 5: Vinbärsbuskaget bakom plommonträdet är belyst med kallt ljus. På denna bilden har vi belyst trädet med varmtonat ljus bakifrån.
Den här bilden visar trädet när det belyses från sidorna av två armaturer som försetts med röda filter.